Adelaide-Alice Springs - Reisverslag uit Alice Springs, Australië van Elske Kiefte - WaarBenJij.nu Adelaide-Alice Springs - Reisverslag uit Alice Springs, Australië van Elske Kiefte - WaarBenJij.nu

Adelaide-Alice Springs

Blijf op de hoogte en volg Elske

14 December 2012 | Australië, Alice Springs

Hoi Allemaal..

Hier een nieuw berichtje vanuit the Northern Territory, het o zo warme Alice Springs!!!

Gisteren ben ik aangekomen met de toer. Het was een super mooie, maar super vermoeiende week! Nou ik zal, proberen, in het kort te vertellen wat ik de afgelopen week allemaal beleefd heb..:) Ik was in the Desert / Rock patrol.

Dag 1: Vrijdag morgen werd ik opgepikt van mijn hostel in Adelaide. Nadat we iedereen opgehaald hadden, zijn we op pad gegaan. We zaten met zo'n 9 man in de groep in een mini bus van 21 personen. We zijn door de MC Clare Valley (wijnvallei) gereden en daarna naar de Flinders Rangers gegaan. We zijn in enkele kleine dorpjes gestopt. Nou ik kan je vertellen, de dorpjes stelden echt niks voor! :) haha. Het waren meer een paar huizen bij elkaar... Ook heb ik vandaag voor het eerst emoes in het wild gezien. Ze renden langs de weg en op de weg... Dit resulteerde erin dat we bijna een emoe aangereden hadden!!! Omdat die net in een bocht om de hoek kwam kijken.. Maar gelukkig schoot ie net voor de bus langs:) Ook liep er een Echidna op de weg, waarvoor we moesten stoppen. Dat stomme beest maakte geen aanstalten om weg te komen!:) haha. Nee het was leuk om ook dit Australische dierr een keer te hebben gezien.
Wat later op de dag zijn we naar de Kanyaka ruines gegaan. Dit was een dorpje dat de mensen lang geleden gebouwd hebben, maar toen bleek dat de rivier niet werkte, zoals ze wilden, zijn ze er weer weggegaan.
De rivier stond namelijk het grootste gedeelte in het jaar droog, terwijl ze dachten een goed punt om te leven hadden gevonden.
In de Flinders Rangers zijn we naar wat rotstekeningen van de aboriginals wezen kijken. Vanavond zijn we in Angorichina blijven overnachten. We hebben in een oud, soort van scouting gebouw, bij de boerderij overnacht, nu al in de middel of nowhere. Geen telefoon bereik, het enigste huis in ik niet 100 den kilometers..:D
Verder hebben we vanavond met de groep, wat leuke drankspellen gedaan.

Dag 2: Vandaag zijn we voordat we vertrokken, een kleine wandeling wezen maken. Het was echt super mooi! Heel rustig en een mooie natuur. Daarna zijn we weer verder gereden we hebben vandaag veel km gemaakt. We zijn langs de oude Ghan treinrails omhoog gereden. De rails is verlegd ivm het onderlopen van dit stuk van de rails door Lake eyre. Onderweg hebben we veel oude stations en enkele telegraphstations gezien. In Lyndhurst, een dorpje waar als je gelukt hebt 30 mensen leven..:D Zijn we bij een man op bezoek geweest die zelf tekeningen in steen maakt met zijn eigen vertalingen van de aboriginal taal. Hij heeft namelijk een mooie uitleg over deze taal en vertaalt dat dan weer naar de gewone taal. Zijn theorie hoorde goed aan, maar was wel een beetje ver gezocht!:D
We zijn over veel offroad wegen gereden. Deze zijn niet altijd open ivm nat weer en beschadiging van de weg. Met veel hobbels en wild rijden zijn we er goed doorheen gekomen:) In Marree hebben we geluncht. Hier was het al 40C!! Nou dat beloofde veel goeds voor de rest van de week.. Vanmiddag hebben we Lake Eyre gezien. Dit meer is altijd droog, op 1 keer in de 4 jaar na. Dan vult het meer zich met water en bloeit alles en zijn er veel dieren, maar dit water is binnen een paar weken weer weg. Het zout, het wit dat je op de foto's ziet, blijft er echter altijd liggen.
Na een natural spa in Coward Springs, zijn we naar William Creek gereden. Dit is het kleinste dorp van South Australia. Het komt er eigenlijk op neer dat de farm hier, zo groot als belgie!!! is, en de mensen van de farm hier alleen wonen. Dit is een van de vele eenzame tussenstops op de route van Adelaide naar alice. Maar het maakt de mensen die de stops runnen wel rijk! Aangezien ze de fuel prijs en het eten e.d. heel duur maken. Omdat dit de enige stop voor zoveel honderden km meer is. Maarja wij (toeristen) zijn wel hun enige innkomstenbron, want verder is er niks!
We hebben een super mooie zonsondergang gezien! En uiteraard wat drankjes in de echte outback pub gedaan...
Hierna zijn we voor het eerst buiten in swags gaan slapen onder de sterren. Nu zie je pas hoe helder de lucht hier is en hoe mooi het snachts kan zijn..
Een swag is eigenlijk een soort slaapzak van katoen met een klein dun matrasje erin. Lekker eenvoudig dus..

Dag 3: Vandaag werd ik vroeg wakker en heb ik de zonsopgang gezien. Zoals ik al dacht, had ik wel wat rugpijn van de swag:P Nadat we door Anna Creek (de farm in Williams Creek) zijn gereden, is echt super groot!, zijn we door gereden naar Cooper Pedy. Dit is de opal city van australie. De huizen zijn hier ondergronds, ivm het hete weer het hele jaar door. Het kan wel tot 50C boven de grond worden! Vandaag was het echter super koel voor de tijd van het jaar. Het was maar midden 20 C. Terwijl het boven de 30 hoort te zijn! We hebben dus geluk met het weer deze week..:) In Cooper Pedy word dus opal gewonnen onder de grond. Dit is een steen met verschillende glimmende kleuren. We hebben een rondleiding door een oude opal mijn gehad. Het was interessant.
Ook hebben we onze eerste confrontatie met aboriginals gehad:) Schreeuwende vrouwen om sigaretten. Maar dit hoort bij hun cultuur hoorde ik later. Zal ik straks meer over vertellen..
Ook zijn we naar een kangoeroe opvang geweest. Het water hier is trouwens super duur. Aangezien het zo droog is en het van km ver weg hiernaartoe gepompt moet worden. Het water is dus nog duurder dan de fuel hier!!
Vanavond zijn we met zijn allen pizza wezen eten. Hierontmoeten we de andere groep, de rock patrol, waarmee ik en nog 4 anderen van de groep verder gingen. De rest van onze patrol ging weer terug naar Adelaide. Na het eten hebben we, voor mij voor de eerste keer, een echte busparty gehad! Het kwam erop neer dat we keiharde muziek draaide in de bus, de bus heen en weer en op en neer schudde:D Haha. Het was heel gezellig, en apart om een keer zo'n party te beleven:) Vanavond hebben we zelf ook ondergronds geslapen. Superdonker! Haha.

Dag 4: Vanmorgen werden we vroeg gewekt. Om 5 uur al! Omdat we ver moeten rijden vandaag. Zoals ik al zei gingen ik en 4 anderen met de andere groep verder. We hebben met deze groep een beetje een aparte gids. Een jonge vrouw die van roze houdt! Haar haar was roze en ze droeg alles roze en was me een druk persoon! Nou dat wordt gezellig...
Bij de Breakaways hebben we een zonsopgang gezien. Hier zagen we supermooie kleuren (rood-geel) in de lucht. In Marla hebben we vevrolgens een stop gemaaakt.
Vandaag hebben we ook de grensovergang gepasseerd. Nu zijn we in de Northern Territory gearriveerd. De tijd is ook weer een uur vroeger geworden.
Ook hebben we vandaag voor het eerst veel bush toiletten gehad:D haha. Dit zal de komende dagen nog veel meer volgen. Ja de real outback he..De gids hield ons goed bezig met haar quiz spel...
We hebben geluncht in Ermdale. Daarna zijn we richting de rotsen gegaan. Ik heb nog wat mooie foto's kunnen schieten van de Giles Ranges. In Kings Creek station hebben we overnacht vanavond. Weer in swags. Vanavond zijn we allemaal vroeg gaan slapen, aangezien we morgen weer vroeg op moeten..

Dag 5: Om 4 uur werden we wakker gemaakt. We zijn naar Watarrka (Kings canyon) gereden. Hier hebben we een ontbeten en vervolgens een lange wandeling gemaakt. Het was echt super mooi! Maar wel pittig, over rotsen en smalle niet egale paadjes. Onvoorstelbaar dat alle rotsen zo mooi rood zijn en het was interessant om wat over Waterkarra te leren.
Het enige minpuntje aan deze dag was dat onze gids een infectie bleek te hebben. Gelukkig was er een andere, proefgids, mee die het nu over kon nemen. Hij heeft zelf al wat ervaring. Als hij er niet was geweest, hadden we de toer uit moeten stellen aangezien we dan op een nieuwe gids die dan ingevlogen moet worden, hadden moeten wachten. Dus daar hadden we wel geluk mee.
Vanmiddag zijn we naar de Ayers Rock camping gereden. Hier overnachten we vanavond weer in swags. We hebben lekker gerelaxed in het zwembad en vanavond voor het eerst de zonsondergang van Ulruru gezien.
De gids heeft vanavond een verhaal over de aboriginals (anangu)
die hier leefden, verteld. Het was een bijzonder interessant verhaal, waardoor mijn kijk op deze mensen toch wel iets veranderd is. het is heel indrukwekkend om te horen waarom ze nu soms zo luidruchtig zijn, hoe hun de afgelopen jaren doorgemaakt hebben met de (blanken) en het toerisme e.d.

Dag 6: Vanochtend hebben we na weer een nacht onder de sterren, de zonsopgang van zowel Uluru als Kata Tjuta (The Olgas) gezien. Op Kata Tjuta was een mooi zonlicht. Ik heb dus veel mooie foto's kunnen maken.
Ook hebben we bij de zonsopgang ontbeten. Geen een zonsopgang / ondergang is hetzelfde!!
De gids was vandaag zieker dan ze dacht en moest vandaag ddoor de andere gids naar het ziekenhuis gebracht worden. Wij zijn ondertussen met een andere groep die door Kata Tjuta gingen hiken meegelopen. Kata Tjuta is heel mooi en zijn veel rotsen bij elkaar. Het was wederom impressive om deze rotsen te zien en verhalen erover te horen. Ook zag ik een euro op een rots wand lopen (was super steil joh!) Dit is een kruising tussen een walibie en een kangoeroe.
Vanmiddag zijn we naar het Cultural Centre van Uluru gegaan. Hier hebben we nog meer over de Anangu geleerd en over hun wensen gelezen. Zo hebben ze liever niet dat je ulruru beklimd. Aangezien er op de top veel geheime / belangrijke punten voor hun zijn en omdat ze niet willen dat er mensen dood gaan in hun land. Aangezien het niet heel veilig is om de rots op / af te lopen.En een ander feit is dat de rots ontzettend vervuild wordt, doordat de mensen die erop klimmen naar de wc moeten en er nergens plek is, waardoor de hele rots dus vervuild wordt. Dit vinden de aboriginals heel erg. Omdat de rots voor hun heilig is!
Iedereen in onze groep had eerst wel zoiets van oh, de rots gaan we beklimmen. Maar nadat we en gehoord hadden over de wens van de
Anangu en dit gelezen hadden, is BIJNA iedereen van dit idee afgehaakt uit respect.
Na het cultural centre hebben we een korte wandeling rondom Uluru gemaakt. Hier heeft de gids ons weer veel mooie verhalen over deze cultuur verteld. Het is zo'n groot verschilt met onze cultuur! Ik kan het niet eens in dit korte verhaal navertellen...
Vanavond zijn we naar de zonsondergang van zowel Kata Tjuta als Uluru wezen kijken. Hierna hadden we een lekkere bbq.

Dag 7: De laatste dag alweer. Na nog een keer vroeg gewekt te zijn:P zijn we weer op weg gegaan naar Uluru. Dit keer hebben we alleen hier een zonsopgang gezien. En een ontbijt bij de zonsopgang gehad. Was een leuke ervaring. Daarna zijn we zelf met de groep, zonder gids, de grote ronde om Uluru gaan hiken. Het was een makkelijke weg, maar het werd vandaag heel warm. Dus het was de vermoeiendste van de hele week. Er waren veel sensitive sites om Uluru. Dit betekent dat deze zijdes belangrijk zijn voor de aboriginals en hun hier hun rituelen etc. doen. Je mag hier dus ook geen foto's van maken omdat er anders kans is dat een
Anangu de foto's op internet ziet terwijl hij / zij dit niet had mogen zien. Ondanks dat we uit respect, aan deze regel hebben gehouden, heb ik nog veel andere mooie foto's kunnen maken. Uluru is helemaal niet zo glad als het van een afstand lijkt! Er zitten veel gaten / holen in die op veel verschillende figuren / dieren lijken. Heel apart om ze te ontdekken.
Uluru is trouwens ook een rots voor de mannen. Vrouwen mogen hier eignelijk niet komen. Alhoewel dit nu veranderd is met het toerisme,en het wel toegestaan is, heeft de aboriginal cultuur vanuit hun begin tijd de toegang voorvrouwen altijd verboden. De wandeling moesten we zonder gids doen. Omdat de aboriginals niet willen dat deze mensen verkeerde verhalen vertellen over hun bevolking en ze willen dat je de mooiheid / bijzondere dingen van Ulruru zelf ziet.
Na deze indrukwekkende wandeling zijn we terug naar de camp ground gereden. Hier hebben we alles ingepakt en daarna zijn we op weg gegaan naar ons laatste adres: Alice Springs! Ook dit was nog weer een lange rit,van 400 km. Waarbij de Airco het een tijdje begaf en het super warm was! Maar na een lange rit, kwamen we rond 7.30 pm. aan. We kregen ff de tijd om ons op te frissen in de hostels en daarna hebben we in Annies Place (een ander hostel) samen gegeten en wat drankjes als afscheid gedaaan. Het was een gezellige avond. Maar ik was helemaal gebroken! Na zo'n vermoeiende week met lange dagen..

In het kort verteld was het een super leuke / indrukwekkende week! We hadden een leuke groep en hebben veel moois gezien. Ik heb veel geleerd over de Anangu (de aboriginals) die hier leven en hoe ze in Alice Springs leven. Ze hebben echt hele goede overlevingsmethoden. Zo verbranden ze spinafex (een stekelgras) en komt er daarna niet goed gras / planten voor terug. Je ziet dus ook overal verbrandde stukken land om Uluru.
Eigenlijk is het heel naar voor hun cultuur dat het toerisme de afgelopen jaren zo gegroeid is. Ze zijn eigenlijk een beetje weggedrukt. Ze leven nu in communities en in en rondom de steden. Er wordt nu wel samen met de rangers om Ulruru zijn waarde te laten behouden en hun kennis met toeristen te delen, maar het heeft wel een deuk in hun cultuur gegeven.
Soms vinden hun rituelen nog plaats om Ulruru en Kata Tjuta. Maar het is niet meer zoals het hoorde te zijn.
Het is daarom ook echt super raar dat er vlak naast het land om Uluru een Highway ligt.
Verder is het toch wel apart om hier in de stad, zoveel aboriginals rond te zien lopen terwijl ze normaal op het platteland leefden.

Ik kan jullie mijn ervaringen en verhalen niet eens in een verhaal allemaal na vertellen. Maar wat ik wel weet is dat ik veel respect voor deze cultuur heb gekregen na deze tocht. Het is allemaal niet zo goed voor hun dat wij (er zoveel toerisme) is, we hebben hun cultuur eigenlijk een beetje verpest. Alhoewel het de laatse jaren zoals ik al zei wel verbeterd is. Doordat ze hun eigen naam mochten behouden (Uluru) en het land van hun bleef. Eerst zou dit worden afgepakt door de overheid. Het is alleen een cruciaal punt vind ik dat er zoveel chinezen / japanner de rots op klimmen, gewoon omdat ze denk ik niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Als je weet dat de cultuur het liever niet heeft, geef je dit respect aan ze. Er waren ook nog wel wat andere mensen die de rots op gingen klimmen, maar ook veel chinezen / japanners zoals ik al zei.

Ik ben nu in het Alice Lodge backpackers hostel. Het is een mooi, klein en gezellig hostel waar ik een paar dagen blijft. De komende dagen ga ik denk ik een beetje rondhangen in Alice Springs, voor zover dat kan. Met dit hete weer.... Maandag heb ik een toer naar de West Macdonneld Rangers en naar wat belangrijke punten in alice springs, zoals de flying doctors etc. Dinsdag vertrek ik met een nieuwe toer van, dit keer maar 3 dagen, naar Darwin. Hier heb ik alweer veel zin. Het zal weer een bijzondere ervaring worden!

De foto's zal ik straks op de computer zetten, want daarvoor moet ik ff de stad in..

Hopelijk heb ik jullie zo al iets in het kort kunnen vertellen over mijn trip en de mooie bezienswaardigheden hierin. En heb ik de ook op degene, die misschien ooit nog willen gaan, wat kunnen overbrengen.

Liefs,
Elske

Misscchien nog wel leuk om wat aboriginals woorden te vertellen:
Palya - Goodbye / Hello / All good? / Thank you
Kapi - Water
Minga - (Mau) Touris (blanken)
Piranpa - White man / women
Minyma - Old women (wise)
Wati - Man

Oja, en in het australisch is een joey is een jonge kangoeroe. Dus als je me over een Joey hoort praten, weten jullie wat dit is:)

• 14 December 2012 - 14:16

Angela:

Ha Elske, wat een supergedelegeerden moet dat zijn geweest, en wat heb je ontzettend veel gezien!!!!! Helemaal super , leuk om je zo te volgen. Nog 2 weken en dan kun je je ouders rondleiden. Geniet ervan en tot later. Liefs, ook van Gerrit en Ivo, Angela.

• 14 December 2012 - 14:17

Angela:

Wat een super ervaring moet het zijn dus....

• 14 December 2012 - 16:19

Jessie:

Wauw Elske, wat een super foto's!! Je hebt het inderdaad GEPROBEERD kort te houden, hallooo hee wat heb jij veel meegemaakt in 1 weekie. Die aboriginals lijken me ook heeeel bijzonder, ik zie dan van die gesminkte mennekes voor me die op zo'n buis blazen. :p Kruipen dr geen insecten etc over je heen als je in die swag ligt? Lijkt me best apart zo open in de buitenlucht te slapen, wel echt mooi die zondsonder/opgang. Heel veel plezier nog & geniet ervan xoxx

• 14 December 2012 - 17:01

Monique:

Wat heb jij weer een boel meegemaakt zeg! Klinkt als een heel avontuur, dat ene weekje! En die zonds ondergangen zijn echt prachtig..
    Geniet van die lekkere warmte, hier is het vooral winter en erg nat. Dus daar zit je toch echt een stuk beter ;)

Heel veel plezier weer, met je volgende trip!

Veel liefs

• 14 December 2012 - 17:17

Arent:

Hey Elske! Wat een grandioos verhaal en wat heerlijk om het te lezen, ik ben super jaloers op je. Vooral zoals je daar staat voor Uluru met zonsopgang, helemaal top! Blijf het met ons delen meissie! Take care.

Helma en Arent

• 17 December 2012 - 11:03

IJzerlo:

Dag Elske,

Wat een mooi reisverslag, werken op een boerderij is leuk maar dit is helemaal super lijkt mij. Bovendien ontmoet je op deze manier veel andere jongeren wat ook tof is toch?! Enkele jaren geleden heb ik het boek 'Australië op blote voeten' gelezen, ken jij het? Een aanrader als je meer over de Aboriginals en hun cultuur wilt weten.

Veel plezier nog, en een fijne tijd met pa en ma. Lieve groet van Erik & Karin, Robin, Dieuwertje en Tijmen.