Kia Ora! - Reisverslag uit Rotorua, Nieuw Zeeland van Elske Kiefte - WaarBenJij.nu Kia Ora! - Reisverslag uit Rotorua, Nieuw Zeeland van Elske Kiefte - WaarBenJij.nu

Kia Ora!

Blijf op de hoogte en volg Elske

27 Februari 2013 | Nieuw Zeeland, Rotorua

Kia Ora from New Zealand!

De afgelopen 2 weken ben ik zoals ik al zei bij fam. Dijkshoorn op de boerderij geweest. Ik heb meegeholpen op de boerderij en klusjes gedaan. Van alles en nog wat, verven / huizen water blasten / in de groentetuin / koeien melken, kortom van alles en nog wat, tot aan onkruid spuiten toe :D Het was een hele leuke tijd! De familie was heel gastvrij en ze hadden leuke kinderen. Ook hebben we een mooie wandeling een berg op gemaakt. Naar de Wharauroa look out. Het was een flinke wandeling. Aan het begin konden we er aardig goed doorkomen, maar later zat er nog aardig veel klimwerk in! Aangezien het pad de bult op heel natuurlijk was gebleven en overal dus gaten / takken e.d. in zaten… Ik voelde me net een aap! Haha.
Nee maar de wandeling was wel heel mooi hoor! Het was door het national park (waar de berg in lag), waar ik de naam ff van kwijt ben. Het grootste stuk wandelde je door een mooi bos. Ook de look out was zeker de klim waard! Ik heb nog enkele leuke foto’s kunnen schieten!
De afgelopen weken, waren een gezellige twee weken. Kortom een leuk verblijf waarbij de tijd ook echt voorbij vloog!

Het is hier alleen nog steeds zo warm! Elke dag wel 25 tot 30C! Hier is bij de boeren dus ook echt een water te kort op komst!

Oja, ik ben vorige week ook naar het Kiwihouse hier in Otorohanga geweest. Uiteraard, zoals jullie al raden, hadden ze hier ook de echte Nieuw Zeelandse kiwi’s. Maar de rest van het park viel me een beetje tegen. Het was heel klein en niet heel bijzonder meer, na alle wildlife die ik al in Australie heb gezien!:D Maar wel leuk om ff doorheen gelopen te zijn en de kiwi te hebben gezien! Aangezien je die niet snel in het wild zult treffen…… J

Otorohanga zelf was wel een leuk klein plaatsje. Het heeft maar een hoofdstraat maar er zit wel bijna alle winkels die je nodig hebt.

Afgelopen zondag ben ik weer op de bus gegaan. Ik heb eerst nog een korte wandeling gemaakt met fam. Dijkshoorn langs de caves in Waitomo. Daarna was het tijd om afscheid te nemen. En ben ik weer op de bus gegaan.

Met de bus zijn we die dag naar Mourea gereden, dit hoorde nog bij de dag die ik nog tegoed had van mijn Waitomo bezoek. Mourea is een klein maori (Ngati Pikiao people) dorpje vlakbij Rotorua. Eerst werden we hier verwelkomt op ‘zijn marori’s’ in het heilige huis. De Maori’s zijn namelijk heel spiritueel. We werden officieel verwelkomt en moesten als inwijding / groeting een gebed aan horen en 2 keer met neuzen tegen elkaar aan tikken. Haha. Ook hebben we regels gekregen, zoals dat er geen water en eten in het huis genuttigd mag worden / geen alcohol genuttigd mag worden etc. En de bus chauffeur had net iedereen lekker gemaakt met wat ‘te drinken’ te kopen die middag! Haha. Dit was wel grappig.

Na de officiele inwijding, kregen we een lekkere maaltijd van kip , aardappels & groenten en een apple crumble als dessert! Hmm.. Dit alles onder het genot van wat muziek van een van de stamoudste. Hij kon van elk land wel een liedje spelen en riep de mensen van dat land naar voren :D Rara wat speelde hij van Nederland…. Slaap kindje slaap!!! J haha. Dat was wel de laatste die ik had verwacht! Maar het was wel leuk!
Na het eten hebben we verschillende dansen gezien en gehoord. Hierna moesten we er zelf ook aan geloven. De jongens leerden de haka. Vrouwen mogen daar niet aan meedoen. Dus wij hebben een andere dans geleerd. Ik ben alleen de naam weer kwijt! Ja ik onthoudt dat ook allemaal niet!J Dit was wel grappig om te ervaren. Later hadden we nog wat tijd voor ons zelf.
We sliepen vannacht met ons allen in het heilige huis. Heel knus!J
De culturele avond was heel interessant en leuk om aan deel te nemen! Helaas hebben ze liever niet dat we de foto’s op internet zetten, dus mensen jullie moeten maar ff wachten op de foto’s en ze als ik thuis ben zien!!

De volgende dag zijn we onze weg vervolgd naar Rotorua. Hier ben ik weer van de bus afgegaan.
Het eerste wat me tegemoet kwam was : een rotte eieren lucht! Door de geothermale activiteit hier in en om Rotorua, stinkt het hier hele dagen naar rotte eieren! Lekker…..
Rotorua is een plaats met veel Maori inwoners en nabij veel maori’s wonen. Rotorua staat ook
bekend om zijn grote geothermale (zwavel die je ruikt) activiteit. Vlakbij mijn hostel zat het Kuirau Park met geothermale activiteit. Hier ben ik uiteraard even wezen kijken. In het park waren veel pools met bubbling hot water en modder etc. En het stonk er! Haha.
Het is wel grappig, want de meeste inwoners van deze stad, kunnen in hun eigen achtertuin via het hete water / stoom kunnen koken en hun huizen kunnen verwarmen etc!
Ik ben ook nog ff bij Lake Rotorua geweest.

Woensdags ben ik naar White Island geweest. Dit is de enigste actieve vulkaan hier in NZ. White island, is zoals de naam al zegt, een eiland. Deze vulkaan is op het moment heel actief. Schaal 2 op een schaal van 5 na jaren lang op niveau 1 te zijn geweest. Het was dus ook afwachten tot op de dag zelf of we het eiland op konden en of we bij de actieve krater mochten kijken. Gelukkig ging alles door voor ons! Dus vertrokken we rond 10 uur uit Whakatane.
De heenreis verliep alleen niet zo soepel, ik werd namelijk nogal zeeziek! Er stonden zulke hoge golven. Hier heb ik nog wel ff last van gehad, maar de wandeling op de vulkaan was deze verschrikking wel waard!!!! We zijn eerst wat rondgelopen, toen werd er wat historie verteld. Daarna hebben we de gele zwavel plekken (stenen) die ontstaan door erupties, en brokstukken die je na jaren van eruptie nog steeds vind en heel los van structuur zijn gezien! Daarna zijn we bij de hoofd krater wezen kijken! Deze is op dit moment dus heel actief! Waar augustus vorig jaar ook nog kleine erupties zijn geweest. Het was wel heel apart om zo dicht bij zo’n actieve hete vulkaan te staan! En al die activiteit te zien. Maar het was wel bijzonder om te zien. Daarna hebben werd er nog wat verteld over de kleine riviertjes met water uit de erupties die er stromen en over de zwavel mijning die er geweest is. Hier zijn de overblijfselen (ruines) ook van op de foto’s die je ziet.
Terug op de boot kregen we een goede lunch en daarna zijn we weer terug gegaan! Het was een interessante dag! Het was heel apart om zo dicht bij zo’n actieve vulkaan te staan en al die verschillende landschappen te zien, dus zijdes waar de vulkaan heel actief was dat die zo brokkelig waren en andere stukken weer niet! Ook de gele zwavel etc. en de krater waren bijzonder!
Gelukkig was de weg terug een stuk comfortabeler. We hadden ook een tabletje gekregen van de gidsen:D Helaas hebben we geen dolfijnen gezien die er, bijna altijd, wel worden gezien! Bad luck!

Vrijdag vertrek ik weer met de bus. Mijn volgende stop wordt dan Taupo. Hier schijnt het ook te stinken, aangezien de geothermale activiteit daar ook actief is! Ben benieuwd!

Nou lieve groetjes,
Elske

• 27 Februari 2013 - 23:54

P & M:

Mooie foto's, ga zo door we willen nog veel meer zien.
    Veel plezier met je verdere reis

• 28 Februari 2013 - 22:35

Peter:

Hallo Elske
    Zo te zien gaat het je wel goed daar.
    Ik zie met angst en beven die koeien aan komen over het pad (die allemaal te melken)
    Dan geef me die kudde koeien maar van de lindeboom (14 stuks) :)
    Nog een fijne tijd daar :)
    Groetjes uut Harreveld.

• 01 Maart 2013 - 21:33

Jolanda En Henk:

hallo elske
    een prachtig verhaal wat een belevenissen, ga je als je terug bent in nederland ook iedereen begroeten met de neuzen tegen elkaar te tikken,lijkt me wel grappig.
    Verder veel plezieren de hartelijke groeten uit bredevoort

• 02 Maart 2013 - 00:27

Elske:

Haha, ja Peter... Die allemaal te melken!:)

Maar het waren der maar 360 hoor! Kan nog erger toch...:D

• 02 Maart 2013 - 22:37

Van Drie:

Dag Elske
    Je hebt weer veel gezien en geroken (zwavel). Mooie foto's en weer een uitgebreid verslag.
    Ga zo door!!!!
    Groetjes, Jan en Adri

• 04 Maart 2013 - 00:03

Angela:

Ha Elske,

Dan houden we de foto's van Mourea maar tegoed!
    Zo' n vulkaan lijkt me gigantisch om te zien.
    Geniet nog even van dit mooie land en tot later!

Groeten ook van Gerrit en Ivo, Angela.

• 04 Maart 2013 - 20:47

Fam.Vogelpoel:

Nou Elske, weer een geweldig leuk verhaal geschreven. We genieten er elke keer weer van.
    Wat een avontuur. Ook defoto's zijn prachtig.
    Veel plezier nog de komende tijd.
    Groetjes, Fam. vogelpoel

• 10 Maart 2013 - 15:48

Jeannette&Maarten:

Hallo Elske zo te horen gaat het prima met je heb de laatste verhalen ven gelezen we wensen je nog een heel leuke en gezellige tijd daar.

gr Jeannette&Maarten en Kids

• 11 Maart 2013 - 10:26

Jacco:

hai Elske,

je hebt je best wel gedaan om een heel verhaal op te schrijven haha,
    mooi dat je daar veel plezier hebt
    en blijf ook mooie foto's maken he!!

groetjes jacco

• 12 Maart 2013 - 16:41

Marja Tiecken:

Hoi Elske,
    Wat een genot om steeds je belevenissen terug te lezen en de mooie foto's te bekijken!
    Op naar Taupo, veel plezier nog.
    Groetjes Marja